berg.jpg
Logo_FOT_sv_edited.png

Foten är ett mästerverk inom ingenjörskonst. Ett evolutionärt resultat som bygger på att foten utvecklats i asymmetri och formats av naturens lagar. Foten har enormt stor påverkan på hela kroppens rörelseförmåga och är i ständig kontakt med vår hjärna (läs. proprioception). Det är meningen att vi skall leva våra liv på en fot som rör sig som den ska, som känner och som bär din kropp.

Fotanalys

Pga vårt liv på hårda plana ytor, vårt sittande och ett liv i skor som stabiliserar och korrigerar våra fötter får vi en mängd olika smärtsymtom. Vanliga symtom gällande foten är bl. a hallux valgus, hälsporre, plantar fasciit, mortons och en allmän smärta och trötthet.

Oavsett om du är elitidrottare, motionär eller vill kunna ta en promenad är du beroende av att din fot fungerar så som naturen menat att den skall fungera. Fotutbildningen bidrar till att öka läran om vägen tillbaka till din och människans ursprungliga fot.

 

 • Insikten om skillnaden mellan din normala fot och din naturligt starka fot.

 • Individuella och konkreta övningar utifrån var du befinner dig i processen i att återfå dina ursprungliga och starka fötter.

 

Vi går igenom

 • Dina fötters form, dess rörelseförmåga och deras styrka.

 • Skor och vad som kännetecknar en sko som skapar förutsättningar för dina fötter att röra sig fritt. Allt för ett smärtfritt liv i rörelse.

 • Inlägg och sulor vs muskler och funktion.

 

Tidsåtgång 

1.5h

 

Antal deltagare: 1 – 3 personer (vill du vara själv på utbildningen måste du meddela det vid bokningen).

 

Pris 

1000 kronor (ex moms för företag).

 

Uppföljning efter fotutbildning
400 kronor (ex moms för företag).

Vad innebär en fotanalys?

anders fot 2.jpg
Ander fot 1.jpg

Fotanalys online

 • Insikten om skillnaden mellan din normala fot och din naturligt starka fot.

 • Individuella och konkreta övningar utifrån var du befinner dig i processen i att återfå dina ursprungliga och starka fötter.

 

Vi går igenom

 • Dina fötters form, dess rörelseförmåga och deras styrka.

 • Skor och vad som kännetecknar en sko som skapar förutsättningar för dina fötter att röra sig fritt. Allt för ett smärtfritt liv i rörelse.

 • Inlägg och sulor vs muskler och funktion.

 

Tidsåtgång 

1.5h

 

Antal deltagare: 1 person 

 

Pris 

1000 kronor (ex moms för företag). 
 

Uppföljning efter fotutbildning online
400 kronor (ex moms för företag).

Betalning via swish efter tidsbokning.

 

När du bokat ”Fotutbildningen” kommer du få ett mail med en länk med inbjudan till Teams vid det datum och den tidpunkt du bokat. Du loggar in och kommer bli ”insläppt” av Pluspraktik, vid den tidpunkt utbildningen startar.

 

Att tänka på vid utbildningen:

 • Länken till utbildningen mailas till dig senast 5 min innan utbildningen skall starta

 • Var i ett ljust rum utan störande ljud.

 • Var klädd i mjuka byxor.

 • Ha en stabil uppkoppling till internet.

 • Du behöver ha tillgång till träningsgummiband både kort och långt samt två hårda böcker (eller liknande) som är lika höga när dom ligger samt en större handduk

swish.jpg

Avbokning och uteblivna besök

yes.png

Avbokning sker senast 24h innan planerat besök.

 • Vid sen avbokning skickas en faktura på halva summan kr.

 • Vid uteblivet besök utan att meddela oss skickas en faktura på hela summan.   

Du kan avboka ditt besök via telefon under våra telefontider eller via mail med namn och personnummer. 

IMG_4528.jpg

Vanliga frågor

Är dämpning bra och skonsamt för leder?


Forskning visar att det inte går att hävda att dämpning skyddar eller förekommer skador och smärtor på leder. Det handlar snarare om den negativa effekten av repetitioner på hårda plana ytor. Det finns heller ingen forskning som stödjer alla de fördelar den moderna sportskoindustrin hävdar att deras skor har.
Bl.a. därför får butiker ej längre beskriva vad deras skor gör eller inte gör på deras skoväggar.
Behöver vi fotvalvsstöd och support


Nej, inte generellt sätt! Det handlar snarare om att vi skall ha en stark fot som fungerar som naturen menar. Det handlar heller inte om du har ett högt eller lågt valv utan snarare om funktion och styrka. Däremot ser vi tydligt att ju mer dämpning vi har hårdare tenderar vi att landa på våra fötter då inte får någon sensomotorisk feedback mellan fot och hjärna. Det innebär att vi kan fortsätta att göra ”fel” väldigt länge till vi till slut får problem, oftast någon annanstans än foten.
Påverkar skor min löpteknik?


Tveklöst JA! ”Heel Strike & Over Stride” och onaturliga vadpåfrestningar varierar kraftigt och påverkas oerhört mycket av vad du har på fötterna. Löpning handlar om något, om fotarbete. Hjärnan hämtar otroligt mycket information från foten. Denna information kallas proprioception och är avgörande för god och naturlig rörelseteknik. Ju mer dämpning/materiel du har mellan fot och mark ju mindre information får hjärnan tillgång till. Forskning visar tom att den totala belastningen tenderar att öka ju mer dämpning vi har i skorna. Detta är kopplat till ”Heel Strike & Over Stride” då kraften hamnar högre upp i den s.k. kinetiska kedjan.
Motverkar stabila och uppbyggda löparskor skador?


Nej! Trots att det säljs mer av denna typ av skor så sjunker inte mängden skador vi ser inom löpning. Det går alltså inte att sätta likhetstecken mellan stabila och uppbyggda skor och ”inga skador”. Tvärtom! En stabil och uppbyggd sko låser rörelse och passiviserar muskler och styrka. Till slut når vi därför stadiet av en dysfunktionell och svag fot. Fotens muskulatur och övriga strukturer skiljer sig på sättet inte från övriga kroppen.
Är det skillnad att springa på hårda plana ytor eller i skogen/naturen?


Ja! Det är två olika ”sporter” som kräver olika kompetenser. När vi springer på hårda och plana ytor tenderar vi att bli mer skadade pga. ett repetitivt rörelsemönster. För att klara av att springa på hårda plana ytor kräver många mycket dämpning i skorna vilket ofta leder till ett onaturligt rörelsemönster, vilket i sin tur leder till skador och smärtor. Att springa på hårda plana ytor kräver i grund och botten extremt god löpteknik då det repetitiva tenderar skada oss om det inte är ”korrekt”.

+FOT har vi på Pluspraktik Kristianstad. Vi ses snart.