top of page

FOTINLÄGG

Olika typer av tå-, fot- och underbensrelaterade skador och besvär kräver olika typer av åtgärder. Vi erbjuder bedömning / diagnostisering av dina besvär samt behandling av dem innan vi formar inläggen efter dina fötter. Vi kan även hjälpa dig med avlastning av överbelastad vävnad eller korrigering av fotfelställning. 

Så går besöket till. 

Ta med dig dina skor.

Ta med skorna som du vill använda inläggen i. Det kan vara arbetsskor, löparskor eller skor du använder för en specifik aktivitet.

Analys och undersökning.

Vi gör en analys av fot/benposition i vila, studerar belastningen på podoskåp samt undersöker övriga kroppen efter ex. längskillnader..

Nya inlägg.

Inläggen görs anting på plats eller hämtas upp på kliniken inom kort.

Plus_praktik_grön_logga.png

Vi tillverkar ortopediska inlägg

Ortopediska skoinlägg ger den skadade vävnaden en effektiv avlastning och kan direkt reducera överbelastningsbesvär såsom mortons neurom, metatarsalgia, hälsporre (plantarfasciit), benhinnebesvär, löparknä och hälseneinflammation. Vi gör en analys av fot/benposition i vila samt studerar belastningen på podoskåp. Vi behandlar och undersöker sedan hela kroppen så inga benlängdsskillander, bäcken dysfunktioner eller andra besvär från rörelseapparaten påverkar tillverkningen av inläggen.

Belastningsbesvär

Du som ofta går och står på hårda underlag och kanske utför återkommande ensidiga rörelser kan ligga i riskzonen för överbelastningsskador från fötter, knän, höfter och även rygg. Att dessutom använda felaktiga skor som inte är funktionella för din fot och inte är avsedda för aktuell aktivitet, kan ge en mängd olika symtom. Om du använder indivduellt utformade fotbäddar fördelas belastningen jämnare över hela foten och fotleden. Felställningar korrigeras och din kropp får ökad balans och förbättrad biomekanik. Trampdynor avlastas och blir mindre trötta och ömmande.

Dina fötter är ett mästerverk

- ta hand om dem!

Visste du att...

Under en dag lyfter våra fötter nästan 500 000 kg! Båda fötterna har tillsammans 52 av kroppens 206 ben! Alltså närmare 25% av kroppens samtliga ben. Dessutom finns 107 ledband, 33 leder och 19 muskler i foten. Foten är uppbyggd av tre olika valv: det främre, det inre och det yttre. Dessa fungerar som ett fundament för att bära kroppen samt att ge svikt och avlastning för lednära strukturer. Det är enormt viktigt att dessa små mästerverk fungerar optimalt. Vid obalanser, felbelastningar eller överbelastningar kan både fötterna och resten av kroppen ta skada så det är viktigt att fötterna fungerar perfekt.

Våra kiropraktor har stor erfarenhet av diagnostisering och behandling av skador och smärttillstånd i fot och underben. Vi har ett brett utbud av skoinlägg och använder modern utrustning vid tillverkningen för att åstadkomma individuellt anpassade inlägg. 

Dina fötter är ett mästerverk

- ta hand om dem!

Material - Våra skoinlägg är styva och sviktande 

Foten är i sin uppbyggnad både stabil och rörlig för att på ett mjukt och effektivt sätt kunna ta upp de mycket stora krafter som belastar den. Kraften - belastningen från kroppen vid exempelvis ett steg möter kraften från underlaget och denna kraft fördelas genom underbenen och foten på ett förhållandevis mjukt sätt genom en "lagom" stor rörelse i fot, vrist, underben och i själva benvävnaden som även den rör sig. Materialet bör därför ha den kvaliteten att det är tillräckligt styvt för att korrigera och avlasta men samtidigt vara dynamiskt - rörligt för att tilllåta foten att röra sig som det är tänkt, normalt och funktionellt och vara aktiv. Det vill säga foten skall inte få ett stumt stöd och passiviseras utan bara få ett så styvt stöd som är nödvändigt.

bottom of page