
NAPRAPATI
Liksom kiropraktiken, är naprapat en manuell behandlingsform som tar hänsyn till hela din kropp och ser kost, motion, livssituation och nervsystem som ett sammanhängande nätverk. Det är en modern läkekonst och vetenskap vars målsättning är att stimulera kroppens medfödda förmåga till självläkning.
Ordet naprapati kommer från tjeckiska "napravit" (att korrigera) och grekiska "pathos" l(lidande).
Naprapati bygger på naturvetenskapliga principer och utvecklas i takt med aktuell forskning. Naprapatin har rörelseapparatens besvär och sjukdomar som sitt huvudsakliga arbetsområde. En naprapat företräder en välutbildad kår med internationellt godkänd akademisk utbildning och arbetar med att undersöka ryggradens leder, muskler och nerver för att identifiera spänningar, ändrade rörelsemönster och eventuella skador. Efter en noggrann utredning av besvärets natur ges en diagnos. I fall där diagnosen är oklar, kan patienten bli remitterad för annan diagnostisk undersökning såsom slätröntgenundersökning. Om kiropraktorbehandling anses vara den bästa metoden för att hjälpa patienten sätts en individuellt anpassad behandlingsplan.
Vad är naprapati??
Vanliga besvär

Ryggbesvär
Ryggvärk, ryggskott, ischias

Nacke / Axlar
Nackspärr, whiplashskada, huvudvärk, smärta och stelhet i nacke och skuldror, axelbesvär, yrsel, diskproblem

Ben / Fötter
Knäskador, stukningar, vrickningar, nedsatt rörlighet

Armar / Händer
Musarm, stukningar, vrickningar, tennis-/golfarmbåge, domningar i armar och fingrar

Vad kan en naprapat behandla?
En naprapat behandlar skador eller besvär som orsakas av störningar i samspelet mellan leder, muskler och nervsystem. Det är alltid viktigt att se till patientens specifika situation och göra en noggrann diagnostisering. De vanligaste besvären som behandlas är ryggont, huvudvärk, nackspärr och ischias men även idrottsskador, arbetsrelaterade besvär och ryggbesvär under graviditet behandlas av en naprapat.
Behandlingplan
Behandlingsplanen består i huvudsak av manuell behandling. Det innebär manuella behandlingsmetoder såsom manipulation eller mobilisering i kombination med träning, töjning, råd om ergonomi samt egenvård. Utöver manuell behandling rekommenderas ibland receptfri smärtstillande- eller inflammationsdämpande medicin, om den bedöms gagna patientens besvärsbild. Ofta sker denna bedömning i samråd med patientens ordinarie läkare. Ibland krävs receptbelagd medicin eller andra behandlingsformer och då remitteras patienten till läkare (ordinarie eller specialistläkare) eller annan specialiserad vårdgivare som bäst anses kunna hjälpa patienten.
Hur går ett besök till?
1. Samtal med din naprapat
Det första besöket börjar med en noggrann anamnes, vilken ska belysa din sjukdomshistoria, eventuella mediciner och andra behandlingar som genomförts. Även din livsstil, arbete och fritidsaktiviteter är viktig information för att kiropraktorn ska få ett helhetsintryck av din situation och möjlighet att tillgodogöra dig behandlingen. Vidare är kiropraktorn mycket noggrann och välutbildad för att upptäcka symtom som bör behandlas av annan specialist.
2. Naprapaten undersöker
Här utför naprapaten en rad olika ortopediska, neurologiska samt kiropraktiska/naprapatiska tester där resultatet tillsammans med din sjukdomshistoria vägs samman till en diagnos. Utifrån den informationen skapas en behandlingsplan tillsammans med dig som patient.
Den vanligaste behandlingsmetoden kallas för manipulation eller justering och utförs med skonsamma handgrepp som riktas mot den led som inte fungerar normalt. Även andra metoder som mobilisering, töjning, triggerpunktsbehandling och en mångfald av olika mjukdelsbehandlingar kan förekomma.
3. Antal behandlingar
Naprapatisk behandling ger ofta god effekt tidigt i omhändertagandet. Beroende på din sökorsak varierar antalet behandlingar.
4. Uppföljning
Man behöver inte känna oro inför besöket hos naprapaten. En naprapatisk behandling är mycket sällan förenat med smärta. Vanliga biverkningar efter behandling är en lokal ömhet, trötthet och sitter normalt i mellan 1-4 dagar efter vårdtillfället. Kontakta din naprapat om du har fler frågor.
